Skip to content

TECHNISCH ADVIESBUREAU

Borrenbergs

Tegels… Tegels zijn prachtig, maar – mooi en duurzaam tegelwerk is een uitgekiende combinatie van tegels, vakwerk, ondergrond, een systeem aan materialen plus gebruik. Met mijn 20 jaar ervaring in de tegelbranche werd ik sinds 2009 steeds vaker benaderd als technisch adviseur. Ik werd lid van enkele gezaghebbende landelijke en internationale adviesorganen, speelde een rol bij de meest uiteenlopende arbitragezaken en maakte technische locatie-analyses waar het ging om schades en ‘lelijk’ tegelwerk, dan wel om advies te geven voor herstel. Zo werd ik technisch adviseur, heb inmiddels talloze zaken tot een oplossing helpen brengen, en ken het tegelvak echt van haver tot gort. Die kennis zet ik graag voor u in!

Ton Borrenbergs

Bouwmensen-logo-600x204
bvbk

Adviseur tegelwerken optredend voor

Tegelzetbedrijven, tegel-handelsbedrijven, bouwbedrijven, Tegelfabrikant Mosa, projectontwikkelaars, woon/zorg instellingen, rechtbanken, advocaten, particuliere opdrachtgevers, TBA Technisch Bureau Afbouw Den Haag e.v.a.

Voorzitter van de Nederlandse Innovatieve Tegel Academy

Bijscholing van vaklieden, verzorg ik, samen met een flink aantal andere specialisten, op de NITA. En zelf leer ik tijdens zulke sessies ook nog steeds.

Altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen

En ik blijf een keramiek-fanaticus. Dus hoor ik van een nieuw hulpmiddel, een nieuwe tegeltype, een uitdaging voor de verwerker – dan verdiep ik me erin. En ben ik de eerste om mijn nieuw verworven kennis te delen.

De regels en voorschriften van het tegelwerk

Iedere tegelzetter, showroommedewerker,iedere adviseur wordt geacht de URL (Uitvoeringsrichtlijn) en de BRL (Beoordelingsrichtlijn) voor tegelwerken te kennen.  Op de BOVATIN-website staan sowieso de nodige interessante artikelen – deels van mijn hand trouwens.

Om u bijvoorbeeld een kijkje in de keuken te geven van hoe ik de gebruikskwaliteiten van tegels beoordeel – In dit overzicht leest u een overzicht van technische eigenschappen waar een tegel op wordt beoordeeld. 

Speciale techniek: XRF-Meting

Soms is het belangrijk om te weten wat de samenstelling van een onbekende ondergrond of lijmsysteem is. In dat speciale geval kan ik XRF-meting inzetten. XRF apparatuur maakt gebruik van röntgenstralen waarmee je de kwalitatieve en kwantitatieve chemische samenstelling van een stof kunt vaststellen. Hierbij heb ik beslist voordeel van mijn geologie-achtergrond: Je kunt met dit apparaat de chemische elementen die alleen voorkomen in het betreffende monstermateriaal vaststellen – als je weet waar je naar zoekt…! En dit is maar één voorbeeld van de vele technieken waarmee tegelwerk kan worden geanalyseerd.

VAKDOCENT & KAMPIOENENMAKER

Educatie & Kennis

In samenwerking met Bouwmensen Infra deel ik mijn jarenlange ervaring, passie voor het vak én alle kennis met onze nieuwe generatie. Onderwijs is een passie van me. Ik kom mijn oud-leerlingen nog vaak tegen, en heb er een aantal zelfs naar een kampioenstitel mogen begeleiden. Vakdocent en Kampioenenmaker.

Het besef dat ambachtelijke kennis nodig is, verdwijnt langzamerhand. Ik trek daarin ten strijde door mijn kennis in te zetten en jongelui het vak van tegelzetten te leren. Dat doe ik via de bouwcampus in Mierlo en via het Vista College in Zuid-Limburg waar ik samen met enkele Limburgse tegelzettersbedrijven een leergang tegelzetten oprichtte. Of via online-cursussen die ik ontwikkelde.”